Puhdasta voimakauraa keliakikoille

Keliakia on immuunivasteeseen liittyvä sairaus, jonka viljan gluteiini laukaisee ohutsuolessa. Gluteiiniton ruokavalio on ainoa hoitokeino.

Keliakikot pystyvät syömään ainoastaan gluteiinittomia viljoja kuten riisiä, hirssiä, maissia ja tattaria. Tässä gluteiinittomassa ruokavaliossa kuidun saanti jää usein liian alhaiseksi.

1980-luvun loppupuolella jo todettiin, että kaura soveltuu keliakikoille. Nyt tiedetään, että ainakin 80 % keliakikoista pystyy käyttämään kauraa. Kauran gluteiini (proteiini) poikkeaa vehnästä, eikä aiheuta oireita. Kaura parantaa keliakikon ravitsemusta ja antaa siihen myös makua.

Kauran koostumus on ylivoimainen muihin keliakikolle sopiviin viljoihin verrattuna:

VILJAEnergiaKuituProteiiniRasva
Kaura 355 kcal 10g 14,5g 7,3g
Riisi 338 kcal 1,0g 6,1g 0,7g
Hirssi 351 kcal 3,2g 11,3g 2,9g
Maissi 301 kcal 9,2g 7,9g 1,2g
Tattari 312 kcal 5,8g 11,9g 2g
VILJARautaKalsiumE-vitB1-vitFoolih.
Kaura 6,3mg 43mg 1,5mg 0,33mg 46µg
Riisi 1,2mg 6mg <0,1mg 0,04mg 10,1µg
Hirssi 4,8mg 9mg 0,3mg 0,26mg 30µg
Maissi 1,5mg 0,4mg - 0,14mg 10,1µg
Tattari 3,8mg 18mg 0,8mg 0,6mg 29µg

Suomi on edelläkävijä keliakiatutkimuksessa ja kauran käytössä keliakikoiden ruokavaliossa.

Gluteeniton kaura (entinen nimitys "puhdaskaura") on hyväksytty keliakikoiden ruokavalioon Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Englannissa ja ranskankielisessä Sveitsissä. Kauran tuntemattomuus ja vähäinen käyttö elintarvikkeissa on syy kauran vähäiseen käyttöön keliakikoiden tuotteissa. Suomessa on erinomainen osaaminen puhdaskauraraaka-aineen tuottamisessa, prosessoinnissa ja jatkojalostamisessa. Lue lisää gluteenittomasta kaurasta ja mitä tuotteita kaurasta keliaakikoille on saatavilla

Tiesitkö että? Keliakikoiden määrä väestöstä on noin 2-4 % - mahdollisesti jopa suurempi. Suomessa on siis noin 100.000 keliakikkoa ja Euroopassa 8-10 miljoonaa.