Kauraherkut maailmalla

Kauraa käytetään maailman eri kolkissa hyvinkin monipuolisesti ja mielikuvituksellisesti.

Skandinavia on kauran tuotteistuksessa edelläkävijä. Erityisesti nestemäisten erikoistuotteiden määrä on poikkeuksellisen suuri ja mielenkiintoinen. Kaurasta valmistetaan kauramaitoa, -kermaa, -jäätelöä, fermentoituja tuotteita ja maustettuja juomia.

Iso-Britanniassa kauraa käytetään mm. tummassa oluessa. Latinalaisessa Amerikassa kauraa tarjoillaan kylmän makeassa juomassa, joka sisältää myös maitoa. Juomaa kutsutaan nimellä Cuáker.

Skotlantilaiset ovat erityisen ihastuneita kauraan ja sitä pidetään kansallisen ruokavalion yhtenä tärkeimpänä ainesosana. Englantilaiset käyttävät sanontaa: "Englannissa kauralla ruokitaan hevosia, Skotlannissa kaura kelpaa ihmisillekin". Mutta skotlantilaiset ovat kääntäneet sanonnan: "Englantilaiset ovat kuuluisia hevosistaan, skotit miehistään!".

Skotlantilaiset käyttävät kauraa esimerkiksi vanukkaissa ja monenlaisissa puuron muunnelmissa. Tietysti myös skottien perinneruoan Hagginsin, eli lampaan täytetyn vatsalaukun, yhtenä pääaineosana ovat kaurahiutaleet.

Yhdysvalloissa perinteinen kaurapuuromme on saanut omanlaisensa vivahteen. Kaurapuuro vermontilaisittain tehdään nimittäin seuraavasti: kaurasuurimoita liuotetaan siirapilla ja suolalla maustetussa vedessä yli yön. Seuraavana päivänä joukkoon sekoitetaan kanelia, inkivääriä ja muskottipähkinää. Seos liedelle 90 minuutiksi ja tarjoilu kerman, maidon tai voin kanssa. Kuulostaa herkulliselta!

iso-lusikka