EFSA todennut kauran superterveelliseksi

Euroopan ruokaturvallisuusvirasto (EFSA) on saanut valmiiksi terveysväitteiden arviointityönsä. EFSA on puoltanut kauralle kolmea terveysvaikutusta, jotka liittyvät veren kolesterolipitoisuuteen, veren glukoositasapainon hallintaan ja suoliston hyvinvointiin.

Kauran positiivinen vaikutus veren kolesterolipitoisuuden hallintaan on tunnettu kauan. Jo vuonna 1997 USA:n terveysviranomainen (FDA) vahvisti, että kauran liukoinen kuitu beeta-glukaani auttaa hallitsemaan veren kolesterolia osana terveellistä ruokavaliota. Euroopan ruokaturvallisuusvirasto (EFSA) hyväksyi vuonna 2009 väittämän, että säännöllinen beeta-glukaanin saanti edesauttaa normaalin veren kolesterolitason ylläpitämisessä.

Kolesterolin hallintaan beeta-glukaania tulee saada kolme grammaa vuorokaudessa prosessoimattomasta
tai vähän prosessoidusta kaurasta. Tämä toteutuu esimerkiksi nauttimalla lautasellisen kaurahiutalekauralesepuuroa. Kauraleseestä tarvittavan beeta-glukaanimäärän saa nauttimalla reilun puoli desilitraa leseitä esimerkiksi jogurtin kanssa tai puurona.

Kaura auttaa tasaamaan aterian jälkeistä veren glukoositasapainoa, kun aterialla saa neljä grammaa
beeta-glukaania 30 grammaa aterian hiilihydraatteja kohden. Hyviä tuloksia on saatu esimerkkiaterioissa,
joissa kauraa nautitaan leivän ja pastan muodossa. Glukoosipitoisuuden voimakas heittelehtiminen veressä
vaikuttaa vireystasoon negatiivisesti ja lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Kauran on jo kauan tiedetty tekevän hyvää vatsalle. Nyt hyväksytyssä EFSA:n väittämässä todetaan, että
kuitupitoiset kauratuotteet auttavat suoliston hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Kaura lisää suolistossa kulkevan massan määrää ja siten helpottaa suolen toimintaa. Hyvin toimiva ruoansulatus ylläpitää terveyttä ja ehkäisee suolistosairauksia.

Suomi ja Ruotsi ovat merkittäviä kauran tuottajamaita. Niinpä elintarviketeollisuus on kehittänyt laajan
valikoiman kauratuotteita. Suurin ryhmä ovat myllytuotteet, jotka käsittävät muun muassa kaurahiutaleet, kauraleseet ja pikapuurot, kaurajauhon ja talkkunan. Pidemmälle jalostettuja tuotteita ovat kauraleipä, -sämpylät, kaurapohjainen mysli, jäätelö, maidon ja kerman kaltaiset valmisteet, välipalajuomat, valmis ohukaistaikina, hapankorput, erilaiset keksit ja välipalapatukat. Suomessa on tehty historiaa kehittämällä 100-prosenttisia kauraleipiä, joiden leivonnassa ei käytetä kauran lisäksi mitään muuta viljaa.

Terveysväittämien viitteet (EFSA):
Kolesterolipitoisuuden hallinta (ID 754, 755, 757, 801, 1236, 1299, 1465, 2934); Glukoosivaikutus (ID 821, 824); Suoliston hyvinvointi (ID 819, 822)

Lisätietoja:
Anu Kaukovirta-Norja, puheenjohtaja, puh. 020 7227 117, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Päivi Tähtinen, sihteeri, puh. 040 828 6076, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suomen Kaurayhdistys ry, www.kaurayhdistys.fi / www.lumoudukaurasta.fi

tahka